Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

četvrtak, 28 april 2022

Registration Open for the European Prize for Urban Public Space

Evropska nagrada za urbani javni prostor je inicijativa Centra za savremenu kulturu Barselone (CCCB) koja od 2000. godine bijenalno prepoznaje najbolje intervencije u stvaranju i transformaciji javnih prostora evropskih gradova. Nagrada ima počasni karakter, dodeljuje se zajednički autorima i izvođačima u 47 zemalja koje čine Savet Evrope i obezbeđuje vidljivost odabranim radovima kroz mrežu evropskih saradnika i partnera.

Nagrada nudi jedinstven pogled na evropske gradove i ima za cilj da uspostavi referentni prostor za diskusiju o izazovima urbanog javnog prostora kroz saradnju stručnjaka i arhitektonskih, akademskih i kulturnih institucija iz cele Evrope. U 22 godine postojanja i 10 izdanja, od ukupno 2206 radova prijavljenih za Nagradu, odabrano je 19 pobednika i 35 pohvaljenih radova. Izbor od 357 najboljih radova objavljen je na internet strani projekta (www.publicspace.org).

Centar za savremenu kulturu Barselone je objavio novo izdanje Nagrade sa ciljem da vrednuje radove izvedene u periodu od 2018. do 2021. godine. Poziv je otvoren, besplatan i odvija se u dva kruga. U prvom krugu žiri ovog izdanja odabraće 25 radova koji će biti objavljeni na sajtu projekta i postaće deo arhive, i 5 finalista za drugi krug izbora. U drugom krugu konkursa, žiri će dodeliti nagradu za kvalitet u skladu sa kriterijuma konkursa.

Svečana dodela nagrada i prateće aktivnosti će se održati u Barseloni na jesen 2022.

Autori radova koji su ušli u drugi krug biće pozvani da predstave svoje projekte a izabrani projekti biti objavljeni.

Kriterijumi za ocenjivanje:

Žiri će ceniti rešenja koja daju odgovor na nove izazove javnog prostora uzimajući u obzir kontekst i uticaj urbane transformacije na gradski život iz kulturne, društvene i ekološke perspektive. Kriterijumi za ocenu radova su sledeći:

• Arhitektonski ili urbanistički kvalitet izgrađenog prostora.

• Javno vlasništvo i/ili izrazit javni značaj projekta.

• Multidisciplinarni autorski i promotivni tim, učešće različitih ekspertiza i senzibiliteta u formiranju javnog prostora, arhitekture i urbanističkog rešenja.

• Jasan urbani karakter intervencije. Veličina projekta nije presudna, ali će pažnja biti usmerena na projekte u velikim i gradovima srednje veličine ili značajnim urbanim centrima.

• Adekvatan odgovor na potrebe građana u urbanom prostoru u pogledu funkcije, korišćenja prostora, kolektivnog doživljaja i očuvanja memorije mesta.

.• Inovativni odgovori na klimatske uslove i doprinos poboljšanju životne sredine u

oblasti mobilnosti i održivosti u korišćenju resursa.

• Rešenja koja sprečavaju odvajanje različitih namena i društvenu nejednakosti u urbanoj strukturi i eliminišu fizičke i/ili simboličke barijere.

• Ivični gradski projekti i lokacije kojima se promoviše harmoničan odnos sa periferijama i neposrednim prirodnim okruženjem.

• Rešanja koja provociraju debatu o formalnim i funkcionalnim granicama javnog u odnosu prema susednim prostorima.

https://www.publicspace.org/registration

Pročitano 874 puta
 

820x360 fb cover-01

800x600 bina 19-02

 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

fb linkovi