Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

sreda, 03 april 2019

14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019. BINA 2019 / POZITIVNO–AKTIVNO

 

Од 9. до 30. маја у Београду, Новом Саду и Панчеву
14. Београдска Интернационална Недеља Архитектуре – БИНА 2019.
БИНА 2019 / ПОЗИТИВНО–АКТИВНО

Тема четрнаесте Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2019, ПОЗИТИВНО/АКТИВНО, скреће пажњу на актуелне и ванвременске примере деловања у урбанистичко-архитектонској пракси које карактерише позитиван и проактиван приступ разумевању и решавању просторних проблема и пружа увид у вредности, савремена тумачења и назнаке могућих нових намена архитектуре настале у периоду модернизма, виђена очима „Y“ генерације (миленијалци ).

Кроз различите формате - изложбе, предавања, филмове и инсталације БИНА представља савремену архитектонску праксу  која настаје у потпуно  другачијем друштвеном, политичком и технолошком контексту, чије су основне карактеристике: брзина, диктат капитала, флексибилност и трансдисциплинарност. Како бити професионалан, остварити жељене стандарде,  а истовремено  остати  веран  етичким постулатима струке теме су о којима ће се расправљати на БИНА 2019.

Програм манифестације је подељен у пет програмских  целина: БИНА фокус, изложбе, предавања и семинари, шетње и излети и радионице.

У БИНА ФОКУСУ ове године је стваралаштво и рад уваженог архитекте Александра Стјепановића. У оквиру овог програма, на свечаном отварању манифестације, у Артгет галерији Културног центра Београда, у четвртак, 9. маја у 20 сати, биће отворена студијска изложба “Архитектура Александра Стјепановића”, аутора Јелице Јовановић, Реље Иванић и Марка Кажића. У овкру овог програма биће организована и предавања и шетња кроз објекте овог значајног архитекте социјалистичких времена.

БИНА изложбе које се традиционално одржавају у Ликовној галерији Културног центра Београда и галерији Артгет, а ове године и у галерији ФЛУ и Колектив,  долазе из окружења, Италије, Аустрије и Словеније.

У оквиру гостујуће изложбе из Јужног Тирола, Аустрија, NEW TRADITION / НОВА ТРАДИЦИЈА, представиће се седам архитектонских студија и уметника, а аутори и кустоси пројекта су Давид Калас (архитектура) и Лиза Трокнер (визуелна уметност).

МОДЕРНИ У БЕОГРАДУ (МуБГД) окупља групу архитеката (Бекић Ива, Гајић Ирена, Дуканац Далиа, Ђорђевић Стефан, Златковић Снежана, Јешић Мирјана, Стојановић Христина, Цигић Петар) са посебним интересовањем и ангажманом у области илустрације, графичког дизајна и ликовних уметности.

АРХИТЕКТОНСКА НАГРАДА ПИРАНЕЗИ, Пирански дани архитектуре из Словеније представљају се у галерији Колектив. Престижна међународна Пиранези награда из области архитектуре, додељује се од 1989. године и део је међународне конференције Пиран Дани архитектуре (ПДА). Награђују се најбоље архитектонске реализације саграђене у централној Европи у последње две године, а од 2008. године такође и најиновативније студентске идеје. Фокус награде је на реномираном односу савремене архитектуре у природном, културном и историјском контексту.

ПЛАСТИКА НЕМА ГРАНИЦЕ је site-specific поставка архитектонског колектива БАСУРАМА, Шпанија, у сарадњи са галеријом Колектив, на Тргу Републике, и платоу испред Културног центра Београда. Басурама је уметнички колектив посвећен истраживању, стварању у култури и природи и продукцији чија се пракса окреће око одраза смећа, отпада и њихове поновне употребе у свим његовим облицима и могућим значењима. Њихов циљ је да проучавају те појаве својствене масовној производњи реалног и виртуелног смећа у потрошачком друштву, пружајући различите тачке гледишта на ову тему да би генерисати нове мисли и ставове.

АРХИТЕКТОНСКИ И УРБАНИСТИЧКИ КОНКУРСИ и АРХИТЕКТОНСКЕ НАГРАДЕ – сезона 2018-19, као и изложба актуелних радова архитектонских студија УРЕД и АКВС из Београда у оквиру поставке ПОНЕСИ СВОЈ ПРОЈЕКАТ, саставни су део програма БИНА 2019.

У оквиру програма  посебно издавајамо програмску целину  САВРЕМЕНА ДАНСКА АРХИТЕКТУРА, у оквиру  које ће се посредством изложбе на отовреном у Кнез Михаиловој улици и низа предавања представити архитектура земље која је у самом врху савремене архитектонске мисли и продукције.

На традиционалном семинару АРХИТЕКТИ, ПРОЈЕКТАНТИ, ПРАКТИЧАРИ представљају се учесници из Хелсинкија и Београда.  Стогодишњицу Баухауса обележиће предавање ЖЕНЕ БАУХАУСА.

Београдска интернационална недеља архитектуре позната је широј јавности и по БИНА шетњама које организује са циљем бољег упознавања архитектуре града Београда. Бесплатне тематске шетње намењене најширој публици су увек посећени сегмент наше манифестације, а ове године ћемо обићи зграду ПРИЗАД-а (садашњи Тањуг), Радио Београд, Удружену банку, старо језгро Земуна и насеље Церак-Виногради. Поред већ традиционалних  шетњи кроз архитектуру Београда (Алејама Новог гробља, Јеврејско наслеђе и Жене у архитектури)и ове године планирана су два излета: у оквиру изложбе посвећене Александру Стјепановићу - обилазак Филозофског факултета у Новом Саду, и излет за Панчево.   

И ове године БИНА наставља са пројектом Градови дељења ( Shared Cities Creative Momentum – SCCM ), у оквиру ког унапређујемо живот становника приградских насеља, путем едукативних радионица и кроз мале интервенције у јавном простору (насеље Ледине). SCCM је европска културна платформа која преиспитује савремене урбане изазове европских градова. На овогодишњој БИНИ презентујемо Урбано Чвориште 2 – Мултифункционални круг, летњу учионицу и место окупљања.  Пројекат се реализује у сарадњи са НВО Шкоглед и Основном школом “Влада Обрадовић Камени”.


Манифестацију БИНА већ четрнаест година организује Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда, уз покровитељство Града Београда, Министарства културе и информисања Републике Србије, Инжењерске коморе, Креативне Европе и подршку Аустријског културног форума, Амбасаде Данске, Амбасада Финске, као и бројних медијских спонзора.

Pročitano 4246 puta
 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

400x560 bina 18-01

 

fb linkovi