Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

utorak, 14 septembar 2021

DANI ARHITEKTURE 2021 – Sarajevo

 

 

www.daniarhitekture.ba

 

Nakon zvaničnog otvorenja u petak 17. septembra na Trgu kulture Jurislav Korenić, festival se nastavlja u subotu 18. i nedjelju 19. septembra u kinu Meeting point, gdje će se na glavnoj sceni smjenjivati velika i uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope. Nedjelja 19. septembar je rezervisana za predavanja sa akcentom na regionalne i bh. arhitekte i projekte.

Nedjelja na Danima arhitekture počinje u 10:30h kada će nam se predstaviti mladi kreativci iz tima Sanatorium Premium iz Rusije. Oni će se predstaviti kao dio saradnje Dana arhitekture sa Future architecture platform (FAP), te prikazati svoj projekat ‘Infrastructures of Care’. FAP je platforma koja predstavlja uravnotežen ekosistem evropskih kulturnih aktera u arhitekturi koji obavljaju određene uloge u složenom evropskom arhitektonskom programu. Dani Arhitekture su postali dio platforme u 2020. godini.

Prvi regionalni predavač ovog dana će biti Relja Ivanić iz Srbije. Relja je vrsni arhitektonski fotograf, koji radi u saradnji sa arhitektama, institucijama i klijentima na stvaranju originalnih i ikoničnih fotografija arhitekture. Suosnivač je srpske platforme za savremenu arhitekturu Super Prostor, te je fokusiran na savremenu i modernističku arhitekturu.

I u nastavku ćemo ostati sa gostima iz Srbije, odnosno predstavnicima Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji „Osmi kilometar“ je djelo autorskog tima „Moderni u Beogradu“. Dalia Dukanac je istakla da su na temu Bijenala odgovorili na primjeru Grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom djelatnošću – rudarstvom i objasnila da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mjesta grada kroz mjeru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor ka jugu.

 

Nakon srpskog, predstaviće nam se i Alessandro Melis, kurator Italijanskog paviljona 2021. Otporne zajednice je tema paviljona čiji je cilj prikazati, svom ozbiljnošću i hitnošću, pitanje klimatskih promjena i značajne izazove s kojima se arhitektura mora suočiti. Ovaj paviljon naglašava kako klimatske promjene izazivaju otpornost urbanih, proizvodnih i poljoprivrednih sistema. Projekat, koji je promovisalo italijanskog Ministarstvo kulture, temelji se na uvjerenju da arhitektura mora značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete života i zdravlja, pružajući odgovarajuće odgovore na epohalne promjene u okolišu i društvu u kojima se nalazimo suočeni sa današnjicom.

Prvi blok predavanja biće zaključen dokumentarnim filmom Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica, te je premijerno prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja Dana arhitekture će se fokusirati na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća, a prije istog biće dodijeljena Fresh+Bold nagrada publike za najbolji arhitektonski projekat predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture.

U završnom bloku, prve će se predstaviti Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o. koji je interdisciplinarni arhitektonski studio osnovan 2009. godine u Sarajevu. Rad studija je baziran na integraciji arhitekture, urbanog dizajna, pejzažne arhitekture, dizajna, umjetnosti i arhitektonske teorije. Takav pristup je rezultirao nizom projekata i realizacija u zemlji i inostranstvu tokom proteklih godina.

Bernard Bostijančić je jedan od rijetkih arhitekata u BiH koji radi teoretske inicijative. To su inicijative za „moguće“ javne objekte/prostore u Zenici, kao što su gradska promenada, mali gradski parkovi, vodeni bulevar, gradski stadion, gradska galerija i slično.

Posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih Dana arhitekture održaće Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut. Govoriće nam o svojim projektima, načinu dizajniranja, te viđenju arhitekture, urbanizma i dizajna i budućnosti istih sa njihovog aspekta.

Festival ćemo završiti sa panel diskusijom u kojoj ćemo se reflektirati na ovogodišnja predavanja, tematiku, izvući zaključke, te poželjeti puno sreće Danima arhitekture 2022.

Ulazak na predavanja u kinu Meeting point je uz pozivnice, dok će istovremeno biti besplatno direktno prikazani na Trgu kulture Jurislav Korenić, kao i na društvenim mrežama.

Napomena za sve posjetioce je da je uslov za prisustvovanje svim predavanjima u kinu Meeting point COVID-pass u digitalnom ili papirnom obliku (potvrda o vakcinaciji, bolovanju ili negativan neki od testova ne stariji od 48h).


2608_Najava Dana arhitekture 2021.pdf

 

Pročitano 2300 puta
 

820x360 fb cover-01

800x600 bina 19-02

 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

fb linkovi