Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

petak, 17 avgust 2012

La Biennale di Venezia 2012

Ovde možete pogledati izložbu radova prispelih na konkurs za predstavljanje Republike Srbije na izložbi arhitekture u Veneciji

 

 


 

 


IZVEŠTAJ O RADU SAVETA BIJENALA/ŽIRIJA NA IZBORU RADA KOJI ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI 2012. GODINE

 

U skladu sa Odlukom i Rešenjem Ministra kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije gospodinom Predragom Markovićem da organizaciju ovogodišnjeg Venecijanskog Bijenala 2012. poveri Udruženju arhitekata Srbije, a za Komesara izložbe imenuje predsednika Udruženja arhitekata Srbije arhitektu Igora Marića, raspisan je republički, opšti, neanonimni konkurs 08.03.2012.godine sa rokom predaje radova do 10.04.2012.godine. Do datuma predviđenog rokom iz raspisa Udruženje arhitekata Srbije je primilo 34 rada.

 

Cilj konkursa je bio izbor koncepta i dizajna izložbe za predstavljanje Republike Srbije na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji (13. Mostra Internazionale di Architettura La Biennale di Venezia) koja će se održati od 29. avgusta do 25. novembra 2012. godine u paviljonu Republike Srbije u Veneciji, sa temom “Common Ground” (Zajedničko polje), zadatog od strane umetničkog direktora Bijenala Dejvida Čiperfilda (David Chipperfield).

Projekat je trebao da sadrži predlog koncepta i dizajna izložbe kao tumačenje teme Bijenala u dijapazonu od direktne interpretacije do kritičkog otklona a usvajajući za osnovu, arhitekturu u Srbiji.

 

Programski Savet Bijenala/Žiri 2012. u sastavu:

 

Dr Igor Marić, dipl.inž.arh., predsednik Udruženja arhitekata Srbije,

Komesar nastupa Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012.

Prof. Branislav Mitrović, dipl.inž.arh., dopisni član SANU

Prof. Zorica Savičić, dipl.inž.arh.

Doc.Mr Vladimir Milenković, dipl.inž.arh.

Doc.Milan Đurić, dipl.inž.arh.

Mr Lazar Kuzmanov, dipl.inž.arh.

 

je na prvom sastanku 10.04.2012., detaljno pregledao pristigla 34 rada, koja su i šifrirana radnim šiframa od 01 do 34.

 

Do sledećeg sastanka Programski savet/Žiri je pregledao radove individualno.

 

Drugi sastanak Žirija zakazan je za 13.04.2012.godine. Nakon detaljne analize i diskusije, Žiri u punom sastavu je odlučio da radovi sa radnim šiframa: 07, 11, 16, 21, 22, 23, 24, 29 i 33 ostanu za dalje razmatranje.

Treći sastanak Žirija je održan 14.04.2012.godine, na kome je dogovoreno da radovima sa radnim šiframa 29 i 33 se pošalje sledeći tekst obaveštenja:

„ Žiri za izbor rada koji će prezentovati Republiku Srbiju na 13.Bijenalu u Veneciji 2012. je predložio dva rada koji ulaze u najuži izbor:

-     Rad pod nazivom projekta OPEN – radna šifra 33;

-     Rad pod nazivom projekta JEDAN:STO – radna šifra 29.

Da bi doneo Odluku Žiri smatra da autori ovih radova treba da daju dodatne informacije i da ih usmeno obrazlože.

Rok je 7 dana , SUBOTA 21.04.2012. u 10,00 časova u Udruženju arhitekata Srbije, Kneza Miloša 7a,gde će se održati prezentacija vašeg rada.

-     Video sekvenca ( do jednog minuta) koja objašnjava rad i maketa (1:50) koja određuje postavku.

-     Usmena odbrana do 10 minuta.“

 

Dana 21.04.2012.godine, nakon usmene prezentacije autorskih timova u prisustvu svih članova Saveta Bijenala/Žirija i predstavnica iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Jagode Stamenković i Maje Mišković, koje su zadužene ispred Ministarstva da prate celokupnu organizaciju ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji 2012. , odlučeno je da se pošalje pismo autorima pod radnim šiframa 29 i 33 sa sledećom sadržinom:

 

„ Žiri u ovoj fazi razmatranja nije doneo konačnu odluku obzirom da oba prezentirana rada imaju kvalitete koji nisu iznedrili jedinstvenu odluku za jedan od njih.

Razmatrali smo mogućnost da se kao dve grupe sretnete na „zajedničkom prostoru“ i spojite vaše stavove kao dve postavke ili jedinstvenu postavku.

Za rad „OTVORENO“ ostaje pitanje da li je moguće koristiti rezervni požarni izlaz u funkciji izložbe a za rad „STO“ je pitanje izvođenja.

Ako bilo koji od autorskih timova smatra da nije saglasan spajanjem sa izlaganjem dva tima, Žiri to neće uzeti u obzir pri odluci o izboru jednog od radova.

Rok za odgovor je PONEDELJAK 23.04.2012. do 13,00 časova.

Organizator Udruženje arhitekata Srbije će do ponedeljka proveriti da li je moguće koristiti rezervni ulaz ( u šta sumljamo) .

Ako timovi prihvate da naprave zajedničku izložbu imali bi rok da do PETKA 27.04.12., predlože rešenje.

 

Postavka treba da se uklopi u budžet raspisan konkursom. Za sva dodatna objašnjenja za donošenja vaše odluke , možete se obratiti komesaru Bijenala u Veneciji Igoru Mariću „

Organizator UAS je uputio pismo direkciji Bijenala arhitekture u Veneciji sa pitanjem i detaljnim obrazloženjem rešenja da li požarni ulaz iz paviljona može da bude pod određenim, opisanim režimom, korišćen u funkciji izložbe.Odgovor je i nakon dodatnog usmenog obrazloženja bio da je to nemoguće iz bezbedonosnih razloga.

Dana 23.aprila 2012.godine na e mail adresu Udruženja arhitekata Srbije je stigao zajednički dopis od grupe autora oba pozvana tima „JEDAN : STO“ – radna šifra 29 i „OPEN“ – radna šifra 33, sa sledećom sadržinom:

 

„Poštovani,

Nakon sastanka autora dva pozvana rada, u kome je razmatran predlog Žirija od 21.04.2012., zajednički je dogovoreno da Žiri odluči o izboru jednog od radova. Iako smo voljni da realizujemo zajednički rad, zbog kratkog vremenskog perioda sumljamo da možemo doći do kvalitetnog rešenja.

Srdačno, Nikola Andonov, Branko Belaćević, Milan Dragić, Davor Ereš, Miloš Živković, Olga Lazarević, Milica Lopičić, Marko Marović, Marija Miković, Jelena Pančevac, Dunja Predić, Aleksandar Ristović, Pavle Stamenović, Nebojša Stevanović, Dušan Stojanović, Marija Strajnić, Janko Tadić, Marko Todorović, Žarko Uzelac “ .

 

Dana 23.04.2012.godine Savet Bijenala/Žiri je doneo odluku (4 glasa za rad pod šifrom „JEDAN:STO“, jedan glas za rad pod šifrom „OTVORENO“ i jedan glas uzdržan) da rad pod imenom „JEDAN : STO“   ( Title of the exhibition: 100 ) autora projekta u sastavu: Marija Miković, Olga Lazarević, Marija Strajnić, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović, Marko Marović, Janko Tadić,  Nebojša Stevanović, Milan Dragić i Miloš Živković.  bude izabran za predstavljanje Republike Srbije na 13. Međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012.godine , kao rad koji prema datim kriterijumima i dodatnim sugestijama (uvođenje video sekvenci koje su prezentirane na dodatnoj demonstraciji i zvuka) najviše odgovara ovogodišnjoj temi “Common Ground” (Zajedničko polje). Nakon razrade projekta sa dodatnim sugestijama u saradnji sa Komesarom izložbe rad će biti prikazan Savetu Bijenala/Žiriju.

 

U Beogradu, april 2012.godine
Programski Savet Bijenala/Žirija 2012. u sastavu:

 

Igor Marić, s.r., Komesar nastupa Republike Srbije

na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012.

Branislav Mitrović, s.r.

Zorica Savičić, s.r

Vladimir Milenković, s.r

Milan Đurić, s.r

Lazar Kuzmanov, s.r

 


 

plakat1.pdf

plakat2.pdf

 


РЕПУБЛИКА СРБИЈА

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ, ИНФОРМИСАЊА И ИНФОРМАЦИОНОГ ДРУШТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ и УДРУЖЕЊЕ АРХИТЕКАТА СРБИЈЕ

РАСПИСУЈУ КОНКУРС

за представљање Републике Србије на 13. Међународној изложби архитектуре у Венецији 2012. године

Циљ конкурса је осмишљавање концепта изложбе за представљање Републике Србије

на 13. Међународној изложби архитектуре у Венецији  (13. Mostra Internazionale di Architettura La Biennale di Venezia)  која ће се одржати од 29. августа до 25. новембра 2012. у павиљону Републике Србије у Венецији.

Карактер конкурса :

Конкурс је републички.

Према врсти конкурс је oпшти,  неанонимни.

Према задатку  је конкурс за идеју.

Према облику конкурс је једностепени.

Конкурс почиње да тече од 08.03.2012. године.

Рок за предају радова је 10.04.2012. године.

ПРОГРАМСКИ САВЕТ БИЈЕНАЛА 2012 - који оцењује радове, на основу расписа конкурса и опште признатих правила струке и свог личног професионалног убеђења, чине:

Др Игор Марић,  дипл.инж.арх., председник Удружења архитеката Србије,

Комесар наступа Републике Србије на Бијеналу архитектуре у Венецији 2012.

Проф. Бранислав Митровић, дипл.инж.арх., дописни члан САНУ

Проф. Зорица Савичић, дипл.инж.арх.

Доц.Мр Владимир Миленковић, дипл.инж.арх.

Доц.Милан Ђурић, дипл.инж.арх.

Мр Лазар Кузманов, дипл.инж.арх.

Све потребне информације: документација и графичке подлоге, могу се преузети са веб странице Удружења архитеката Србије (www.u-a-s.rs) и  Друштва архитеката Београда  (www.dab.rs).

 

Распис конкурса. доц

Тема конкурса срп.доц

Тема конкурса енг.доц

Формулар.доц

Фотографије.јпг

 

 

 

IZVEŠTAJ  O RADU SAVETA BIJENALA/ŽIRIJA NA IZBORU RADA KOJI ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI 2012. GODINE

                                                                                                                            

 

U skladu sa Odlukom  i Rešenjem Ministra kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije gospodinom Predragom Markovićem da organizaciju ovogodišnjeg Venecijanskog Bijenala 2012. poveri Udruženju  arhitekata Srbije, a za Komesara izložbe imenuje predsednika Udruženja arhitekata Srbije arhitektu Igora Marića, raspisan je republički, opšti, neanonimni konkurs 08.03.2012.godine sa rokom predaje radova do 10.04.2012.godine. Do datuma predviđenog rokom iz raspisa Udruženje arhitekata Srbije je  primilo 34 rada.

 

Cilj konkursa je bio izbor koncepta i dizajna izložbe za predstavljanje Republike Srbije na 13. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji (13. Mostra Internazionale di Architettura La Biennale di Venezia) koja će se održati od 29. avgusta do 25. novembra 2012. godine u paviljonu Republike Srbije u Veneciji, sa temom  Common Ground” (Zajedničko polje), zadatog od strane umetničkog direktora Bijenala Dejvida Čiperfilda (David Chipperfield).

Projekat je trebao da sadrži predlog koncepta i dizajna izložbe kao tumačenje teme Bijenala u dijapazonu od direktne interpretacije do kritičkog otklona a usvajajući za osnovu, arhitekturu u Srbiji.

 

 

Programski Savet Bijenala/Žiri 2012. u sastavu:

 

Dr Igor Marić,  dipl.inž.arh., predsednik Udruženja arhitekata Srbije,

Komesar nastupa Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012.

Prof. Branislav Mitrović, dipl.inž.arh., dopisni član SANU

Prof. Zorica Savičić, dipl.inž.arh.

Doc.Mr Vladimir Milenković, dipl.inž.arh.

Doc.Milan Đurić, dipl.inž.arh.

Mr Lazar Kuzmanov, dipl.inž.arh.

 

je na prvom sastanku 10.04.2012., detaljno pregledao pristigla 34 rada, koja su i šifrirana radnim šiframa od 01 do 34.

 

Do sledećeg sastanka Programski savet/Žiri  je pregledao  radove individualno.  

 

Drugi sastanak Žirija zakazan je za 13.04.2012.godine. Nakon detaljne analize i diskusije, Žiri u punom sastavu je odlučio da  radovi sa radnim šiframa: 07, 11, 16, 21, 22, 23, 24, 29 i 33 ostanu za dalje razmatranje.

Treći sastanak Žirija je održan 14.04.2012.godine, na kome je dogovoreno da radovima sa radnim šiframa 29 i 33 se pošalje sledeći tekst obaveštenja:

„ Žiri za izbor  rada koji će prezentovati Republiku Srbiju na 13.Bijenalu u Veneciji 2012.  je predložio dva rada koji ulaze u najuži izbor:

-     Rad pod nazivom projekta OPEN – radna šifra 33;

-     Rad pod nazivom projekta JEDAN:STO – radna šifra 29.

Da bi doneo Odluku Žiri smatra da autori ovih radova treba da daju dodatne informacije i da ih usmeno obrazlože.

Rok je 7 dana , SUBOTA 21.04.2012. u 10,00 časova u Udruženju arhitekata Srbije, Kneza Miloša 7a,gde će se održati prezentacija vašeg rada.

-     Video sekvenca ( do jednog minuta) koja objašnjava rad i maketa (1:50) koja određuje postavku.

-     Usmena odbrana do 10 minuta.“

 

Dana 21.04.2012.godine, nakon usmene prezentacije autorskih timova u prisustvu svih članova Saveta Bijenala/Žirija i predstavnica iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Jagode Stamenković i Maje Mišković, koje su zadužene ispred Ministarstva da prate celokupnu organizaciju ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji 2012. , odlučeno je da se pošalje pismo autorima pod radnim šiframa 29 i 33 sa sledećom sadržinom:

 

Žiri u ovoj fazi razmatranja nije doneo konačnu odluku obzirom da oba prezentirana rada imaju kvalitete koji nisu iznedrili jedinstvenu odluku za jedan od njih.

Razmatrali smo mogućnost da se kao dve grupe sretnete na „zajedničkom prostoru“ i spojite vaše stavove kao dve postavke ili jedinstvenu postavku.

Za rad „OTVORENO“  ostaje pitanje da li je moguće koristiti rezervni požarni izlaz u funkciji izložbe  a za rad „STO“  je pitanje izvođenja.

Ako bilo koji od autorskih timova smatra da nije saglasan spajanjem sa izlaganjem dva tima, Žiri to neće uzeti u obzir pri odluci o izboru jednog od radova.

Rok za odgovor je PONEDELJAK  23.04.2012. do 13,00 časova.

Organizator Udruženje arhitekata Srbije će do  ponedeljka proveriti da li je moguće koristiti rezervni ulaz ( u šta sumljamo) .

Ako timovi prihvate da naprave zajedničku izložbu imali bi rok da do PETKA 27.04.12., predlože rešenje.

 

Postavka treba da se uklopi u budžet raspisan konkursom. Za sva dodatna  objašnjenja za donošenja vaše  odluke , možete se obratiti komesaru Bijenala u Veneciji  Igoru Mariću

Organizator UAS je uputio pismo direkciji Bijenala arhitekture u Veneciji sa pitanjem i detaljnim obrazloženjem rešenja da li požarni ulaz iz paviljona može da bude pod određenim, opisanim režimom, korišćen u funkciji izložbe.Odgovor je i nakon dodatnog usmenog obrazloženja bio da je to nemoguće iz bezbedonosnih razloga.

Dana 23.aprila 2012.godine na e mail adresu Udruženja arhitekata Srbije je stigao zajednički dopis  od grupe autora oba pozvana tima „JEDAN : STO“ – radna šifra 29 i „OPEN“ – radna šifra 33, sa sledećom sadržinom:

 

„Poštovani,

Nakon sastanka autora dva pozvana rada, u kome je razmatran predlog Žirija od 21.04.2012., zajednički je dogovoreno da Žiri odluči o izboru jednog od radova. Iako smo voljni da realizujemo zajednički rad, zbog kratkog vremenskog perioda sumljamo da možemo doći do kvalitetnog rešenja.

Srdačno, Nikola Andonov, Branko Belaćević, Milan Dragić, Davor Ereš, Miloš Živković, Olga Lazarević, Milica Lopičić, Marko Marović, Marija Miković, Jelena Pančevac, Dunja Predić, Aleksandar Ristović, Pavle Stamenović, Nebojša Stevanović, Dušan Stojanović, Marija Strajnić, Janko Tadić, Marko Todorović, Žarko Uzelac “ .

 

Dana 23.04.2012.godine Savet Bijenala/Žiri je doneo odluku (4 glasa za rad pod šifrom „JEDAN:STO“, jedan glas za rad pod šifrom „OTVORENO“ i jedan glas uzdržan) da rad pod imenom „JEDAN : STO“   ( Title of the exhibition: 100 ) autora projekta u sastavu: Marija Miković, Olga Lazarević, Marija Strajnić, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović, Marko Marović, Janko Tadić,  Nebojša Stevanović, Milan Dragić i  Miloš Živković.  bude izabran za  predstavljanje Republike Srbije na 13. Međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012.godine , kao rad koji prema datim kriterijumima i dodatnim sugestijama (uvođenje video sekvenci koje su prezentirane na dodatnoj demonstraciji i zvuka) najviše odgovara ovogodišnjoj temiCommon Ground” (Zajedničko polje). Nakon razrade projekta sa dodatnim sugestijama u saradnji sa Komesarom izložbe rad će biti prikazan Savetu Bijenala/Žiriju.

 

U Beogradu, april 2012.godine                                                                                          Programski Savet Bijenala/Žirija 2012. u sastavu:

 

Igor Marić, s.r., Komesar nastupa Republike Srbije

na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012.

Branislav Mitrović, s.r.

Zorica Savičić, s.r

Vladimir Milenković, s.r

Milan Đurić, s.r

Lazar Kuzmanov, s.r

 

 

Izveštaj žirija

Dаnа 23.04.2012.godine Sаvet Bijenаlа / Žiri je doneo odluku dа rаd pod imenom „JEDAN : STO“ ( ime izložbe: 100 ) аutorа projektа u sаstаvu: Mаrijа Miković, Olgа Lаzаrević, Mаrijа Strаjnić, Nikolа Andonov, Aleksаndаr Ristović, Mаrko Mаrović, Jаnko Tаdić, Nebojšа Stevаnović, Milаn Drаgić i Miloš Živković bude izаbrаn zа predstаvljаnje Republike Srbije nа 13. Međunаrodnom Bijenаlu аrhitekture u Veneciji 2012.godine, kаo rаd koji premа dаtim kriterijumimа i dodаtnim sugestijаmа (uvođenje video sekvenci koje su prezentirаne nа dodаtnoj demonstrаciji zvukа) nаjviše odgovаrа ovogodišnjoj temi “Common ground” (Zаjedničko polje).

 

Pročitano 6116 puta
 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

400x560 bina 18-01

 

fb linkovi