Odštampajte ovu stranicu
utorak, 01 mart 2022

Međunarodni poziv/inovacijski izazov za idejno rješenje javnog prostora „Hastahana“ u Sarajevu

 

“HASTAHANA” PARK ZA SVE NAS- POZIV ZA IDEJNA RJEŠENJA

Urbana transformacija  “Hastahane”  u Sarajevu (“Nijaz  Durakovic Park”), Bosna i Hercegovina – Inovacijski izazov

 

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, poziva domaće i međunarodne arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna da se prijave na međunarodni poziv/inovacijski izazov za idejno rješenje javnog prostora „Hastahana“ u Sarajevu.

Poziv je otvoren od 28.2. do 6.4. 2022., a pristupiti mu se može na stranici https://www.urbanlab.ba/en/contests/ . Učesnici se ohrabruju da osmisle inovativna rješenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva, koja će doprinijeti urbanoj regeneraciji „Hastahane“ - kultne lokacije u srcu Sarajeva gdje se preklapaju značajni historijski periodi. Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, i koji su sada uključeni u smjernice poziva.

Međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatraće dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja rješenja u skladu s uslovima ovog javnog poziva. 

Nakon dodjele nagrade trima rješenjima od strane žirija, ista će biti stavljena na i javno glasanje za izbor najboljeg rješenja po mišljenju javnosti. Općina Centar namjerava podržati izradu prijedloga koji dobije naviše glasova javnosti i u saradnji sa pobjednikom javnog glasanja radit će na glavnom projektu uređenja javnog prostora „Hastahana“ u toku 2022. godine.

 

Pročitano 490 puta