Odštampajte ovu stranicu
petak, 13 jul 2012

Obaveštenje o učešću članova DAB-a u radu radnih grupa Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje

 

OBAVEŠTENjE

 

o učešću članova DAB-a u radu radnih grupa Ministarstva za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje


U Službenom glasniku Republike Srbije br.58/2012 od 13.06.2012, objavljeni su sledeći dokumenti:


-Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova, koji stupa na snagu sledeće, 2013. godine, i


-Pravilnik o načinu i postupku za raspisivanje i sprovođenje urbanističko-arhitektonskih konkursa, koji važi od 21.06.2012. g.


Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Republike Srbije formiralo je sredinom prošle godine odgovarajuće radne grupe za izradu navedenih podzakonskih akata u okviru Zakona o planiranju i izgradnji. Obe radne grupe su u svom sastavu imale i članove Društva arhitekata Beograda, odnosno njegovog Upravnog odbora, i to:


za Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova - prof. Borislav Petrović - kopredsednik, i prof. Vladimir Lojanica - član radne grupe;


za Pravilnik o načinu i postupku za raspisivanje i sprovođenje urbanističko -arhitektonskih konkursa - članovi radne grupe - doc.Milan Đurić, mr Žaklina Gligorijević i prof.Zorica Savičić.


Po oceni svih učesnika, naše kolege su svojim radom i zalaganjem presudno uticale na uspešan završetak procesa rada navedenih komisija, kao i na samu izradu nacrta pravilnika, koji su nedavno i ozvaničeni te će predstavljati zakonsku obavezu za projektante objekata stanovanja, a istovremeno i za raspisivače konkursnih nadmetanja. Posebno treba istaći široku javnu raspravu, tokom koje su brojni učesnici pokazali izuzetno interesovanje i poznavanje problema, što je takođe bio bitan uslov ukupne uspešnosti i zaokruženosti navedene dokumentacije.


Učešće svih naših kolega u ovim aktivnostima, po pozivu institucija državne uprave, predstavlja svojevrsno priznanje Društvu arhitekata Beograda, kao i struci uopšte, s obzirom na to da je tema konkursa oviom prilikom prvi put zakonski regulisana u našoj zemlji, a oblast stanovanja ponovo normirana posle skoro trideset godina što će, izvesno, znatno poboljšati uslove u domaćoj urbanističko-arhitektonskoj praksi.

 

 

Predsednik Društva arhitekata Beograda

arh. Ivan Rašković, s.r.

 

 

Preuzmite PDF:

 

Pravilnik o nacinu i postupku za raspisivanje ua konkursa 58 2012.pdf

Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova 58 2012.pdf

 

 

Pročitano 3003 puta