Odštampajte ovu stranicu
sreda, 11 februar 2015

Arhitektura u Ringturmu: SRBIJA – GRAD KAO REGIONALNI KONTEKST ZA ARHITEKTURU

 

U galeriji Ringturm u Beču, na adresi Šotenring 30 (Schottenring), u utorak 17. februara u 18:30 biće otvorena izložba Moderne arhitekture u Srbiji, pod nazivom "Srbija – grad kao regionalni kontekst za arhitekturu" (SERBIEN – STADT ALS REGIONALER KONTEXT FÜR ARCHITEKTUR).

Ringturm je kula od dvadeset tri sprata, podignuta 1953-55. i kasnije osavremenjena, važan reper Beča, danas sedište kompanije Vinerštediše (Wiener Städtische, odnosno VIG – Vienna Insurance Group) u čijem prizemlju se nalazi Galerija koja deceniju i po u kontinuitetu izlaže isključivo arhitekturu. Na internetu se može potražiti kao Architektur im Ringturm. Adaptaciju i enterijer Galerije uradio je arhitekta Boris Podreka (Podrecca), rođeni Beograđanin, inostrani član SANU.

Na izložbi će biti predstavljena 64 panoa sa izabranim arhitektonskim delima iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva, Vrnjačke banje, Jagodine…

Kustosi izložbe su arh. Bojan Kovačević (Beograd) i arh. Adolf Štiler (Adolph Stiller) (Beč). Autor postavke je arh. Adolf Štiler. Izbor dela načinjen je isključivo po vrednostima zdanja, i to merenim kriterijumima evropske istoriografije i javne važnosti u urbanim centrima. Kustosi izložbe posebnu zahvalnost duguju Vladimiru Mitroviću (Novi Sad) i Aleksandru Kekoviću (Niš).

Katalog izložbe je kompletno dvojezični, na nemačkom i na engleskom jeziku, obima 216 strana, formata 20 h 22 cm, u koloru, štampan u Austriji. Autori tekstova u katalogu su Adolf Štiler, Bojan Kovačević, Rifat Kulenović (o industrijskoj baštini) i Vladimir Vuković (o našim arhitektima koji su se afirmisali van Srbije). Razgovor sa doajenom srpske arhitekture Mihajlom Mitrovićem načinio je Duško Kuzović. U ediciji tipiziranih kataloga izložbi u Ringturmu katalog Srbije ima redni broj 39. Fotografije u katalogu su, osim iz raznih institucionalnih i ličnih arhiva, snimili na terenu kustosi izložbe, Oliver Cvijović, Dušan Đorđević i drugi.

Katalog je posvećen uspomeni na rano preminulog fotografa arhitekture Predraga Miladinovića (1971-2014), saradnika i prijatelja dvojice kustosa izložbe i autora važnih materijala na prethodnim izložbama u Beču, posvećenih arhitekturi Beograda (2011) i Crne Gore (2013).

Na otvaranju izložbe reč će imati dr Ginter Gejer (Günter Geyer), izvršni direktor grupe Vinerštediše, autor arhitekta Adolf Štiler i njegova ekselencija g. Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Austriji. Izložba će biti otvorena do 02. aprila. Razgovor o temama arhitekture u Srbiji i same izložbe biće održan 10. marta u 16 sati. Učestvovaće kustosi izložbe, arh. Boris Podreka i arh. Vladimir Vuković. Očekuje se da izložba kasnije gostuje u nekoliko gradova u Srbiji.

 

Folder_Serbien.pdf

 

Kontakti:Bojan Kovačević               

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.    

+381 63 336313

 

Adolph Stiller                     

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

+43 676 3731826

 

Pročitano 3256 puta