Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

četvrtak, 10 maj 2012

Metahousing

Izložba Metahousing

International Showcase 2012

Olimpijada kulture

30.6-12.7.2012, Ambika P3, London

Organizacija: BINA, DAB, Muzej grada Beograda

 

U organizaciji Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Društva arhitekata Beograda i Muzeja grada Beograda na Međunarodnoj izložbi arhitekture i dizajna 2012 (International Showcase 2012) u Londonu od 30. juna do 12. jula 2012. godine biće predstavljena izložba Metahousing, autora Miloša Spasića, kustosa zbirke za praistoriju Muzeja grada Beograda.

Manifestacija International Showcase 2012 deo je šireg internacionalnog kulturnog projekta Olimpijade kulture koja će tokom ovog leta u Londonu, tokom priprema i za vreme trajanja sportske Olimijade i paraolimpijskih igara objediniti prestižne događaje iz sveta kuture i umetnosti. Pokrovitelj manifestacije je Britanski savet.

Imajući u vidu značaj manifestacije, kao i mogućnost da se kultura naše zemlje predstavi u Londonu, jednom od najznačajnijih centara umetnosti u trenutku kad će oči celog sveta biti uprte u ovaj grad, BINA je odlučila da predloži upravo ovu izložbu koja predstavlja iskorak u odnosu na klasične izložbe arhitekture. Izložba  Metahousing  predstavlja autentične vrednosti ovdašnjeg graditeljskog stvaralaštva spajajući dve krajnosti, dve tačke u vremenu: praistoriju i savremeni trenutak.

Izložba Metahousing će predstaviti najprepoznatljivije, krajnje, ultimativne aspekte neolitske i savremene arhitekture Beograda. Izložba će prikazati vinčansko naselje u Stublinama sa preko 200 nadzemnih kuća, segmente novobeogradskog bloka 21 – Šest kaplara i elemente arhitekture za 21. vek – Centar za promociju nauke, Blok 39. Projekat će pokušati da prikaže vezu između pojavnosti kuća i naselja sa ideološkim, ekonomskim i socio-kulturnim konstruktima u neolitu i savremenom post-socijalističkom dobu. Izložba pokreće pitanja: Ko je gradio izložene kuće? Ko je u njima stanovao i ko stanuje? Kako je stanovanje poimano u neolitu, a kako se poima danas? Kakavi su bili i kakvi jesu odnosi između suseda? Šta je formiralo i šta formira osećaj zajednice? Kako transformacija društva utiče na razvoj kuće i izgrađene sredine? Koje potrebe čoveka treba da zadovolji dom, objekat, naselje...? Kako i zašto se rađaju naselja i zašto nestaju?

Izložba Metahousing postavlja opšte smernice za (re)interpretacije i eventualno nove načine posmatranja fizičke pojavnosti života. Konačna rešenja za neke od problema u tumačenjima praistorijskog sveta svakako su predaleko od analognih ili sličnih obrazaca ponašanja današnjice. Izložba i neće nuditi objašnjenja, definicije i tumačenja, već će postavljanjem pitanja stvoriti prostor za nova promišljanja metapojavnosti praistorijskog i savremenog života.

Izložba Metahousing je sažeta verzije projekta Metapojavnosti – materijalana kultura prasitorisjkog i savremenog doba čija je realizacija predviđena 2013. u Beogradu.

Izložba Metahousing će biti predstavljena u galeriji Univerziteta Vestminster (University of Westminster) Ambika P3, reprezentativnom izložbenom prostoru u samom centru Londona.

 

Izložbu podržali:

Grad Beograd

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva

SIEPA

Centar za promociju nauke

JAT

 

Korisni linkovi:

Olimpijаdа kulture www.london2012.com/

London 2012 Festivаl festival.london2012.com/

Britаnski sаvet www.britishcouncil.org

BINA www.bina.rs/

DAB dab.rs/sr/

Muzej grаdа Beogrаdа www.mgb.org.rs/

Ambikа P3 www.p3exhibitions.com/

Centаr zа promociju nаuke www.cnti.info/

 

Najava dešavanja:

29. jun – Otvaranje za novinare

30. jun – Svečano otvaranje izložbe

5. jun – Private View

12. jun – Zatvaranje izložbe

 

 

Pročitano 6770 puta
 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

400x560 bina 18-01

 

fb linkovi